Z okazji Naszego Święta jeszcze jedna niespodzianka Cherry Cheese Cake
Składniki na spód:
-170 g ciastek digestive, bądź innych kruchych
-70 g roztopionego masła
Ciastka
pokruszyć , lub zmiksować. Wymieszać
z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę wyłożyć na dno, wyrównać.
Składniki na masę serową:
-500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
-2 jajka
-3 łyżki soku z cytryny
-2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub opcjonalnie cukru waniliowego
-250 g wiśni (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
Wszystkie
składniki na masę oprócz wiśni zmiksować na gładko (jajka dodajemy w
całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany
wcześniej spód. Wiśnie, jeśli jest taka możliwość, pokroić na
połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by
lekko ponad niego wystawały.
Piec w temperaturze 180ºC z termoobiegiem 60 minut. Jakby się przypalało od góry przysłonić folią aluminiową. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
przepis wydrukowałam i będę piekła:)
OdpowiedzUsuń