Ciasto Charlotty
Tak mnie dziś naszło... na szarlotkę. Idealna na każdą porę roku. Zimą ciepła korzenna, a latem podana z lodami. Spód z kruchego ciasta , kwaskowate skarmelizowane jabłka, cynamon i kruche ciasto na górze.
Piekłam w małej tortownicy 21 cm, proszę pamiętać że przy większej blaszce proporcje należy podwoić.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła (kostka = 250 g)
- 3 dużych żółtek
- 1 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Składniki na nadzienie:
- 4 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrojonych w półplasterki
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Pokrojone jabłka
umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie
mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać
mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa
powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana.
Na podpieczonym spodzie wysypujemy odrobinę bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar wilgoci z nadzienia i wykładamy jabłka. Potem ścieramy druga część ciasta z zamrażarki. jeśli będzie za miękkie możemy skubać i wrzucać na jabłka.
Pieczemy 1 h w 180°C. Jeśli ciasto będzie się za mocno rumienić u góry przykrywamy folią aluminiową i dalej pieczemy.
Można posypać cukrem pudrem albo podawać ciepła z lodami waniliowymi.
Smacznego.
Ty tak kusisz a ja w domu nic słodkiego nie mam:/ :)
OdpowiedzUsuńświetnie , bardzo apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńzaapraaszam ; d
ooo jaaaa! :) ale mi smaka narobiłaś:) mniam mniam !
OdpowiedzUsuńChyba dziś wieczorem będzie grana szarlotka :)
Uwielbiam wszelkie wypieki z jabłkami i życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuń