Mam ochotę na słodki maślany krem no i z ptysiem sobie zjem.
Karpatka
Co tu dużo mówić - pieczemy
Przepis na ciasto :
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
5 jajek
Wodę z margaryną zagotować,wsypać na wrzątek mąkę i energicznie mieszać
zostawić do wystygnięcia po wystygnięciu zmiksować z jajkami aż
powstanie gładka masa.Podzielić na 2 równe części wyłożyć na blaszkę i
piec oddzielnie ok 25- 30 minut w 200 stopniach termoobieg aż ciasto będzie
zarumienione.
Najlepiej rozsmarować warstwę ciasta na papierze do pieczenia. Ostrzegam ! To jedyna trudna rzecz i klnę czasem przy tym jak szewc, ale uwierzcie warto.
Przepis na krem :
0,5 litra mleka
3/4szklanki cukru
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
1 kostka masła
Większą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,pozostałej
części rozmieszać dokładnie budyń i mąkę uwaga na grudki ,wlać do
gotującego się mleka i mieszać szybko aż powstanie gładka masa i się
zagotuje.zostawić do wystygnięcia po wystygnięciu zmiksować z masłem aż
powstanie gładki krem.Ciasto przełożyć kremem i smacznego!
SMACZNEGO :)
Pati, co za pyszności! U mnie akcja "wiosna" a Ty serwujesz ptysia :ślina: :DD
OdpowiedzUsuńU mnie tez akcja wiosna, ale idą święta więc będę rozgrzeszona :)
Usuńno nie! a miałam już nie jeść nic słodkiego dzisiaj!
OdpowiedzUsuńW razie czego Twoja wina :D
zapraszam do mnie, dopiero zaczynam :)
http://owszystkimcomnieotacza.blogspot.com/
pozdrawiam kochana :*
smacznej sałatki z mojego przepisu:* będziesz modyfikować?
OdpowiedzUsuń