środa, 4 kwietnia 2012

2000 kalorii jeszcze raz :) Tak na zbliżające się święta

Sernik z puszkiem  :)

Składniki na spód:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 100 g margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka.

Wszystkie składniki na spód zagnieść, następnie rozwałkować i przełożyć na dno formy. Spód podpiec 20 min w 180`C.

Składniki na masę:
  • 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty),
  • 1 szkl. cukru,
  • 3 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • aromat cytrynowy.

Składniki na krem bezowy:
  • 6 białek,
  • 1 szkl. cukru pudru ( lekko czubata).

 Ser zmielić dwa razy ( albo pomieszać wiaderko ze zwykłym twarogiem 2:1) , dodać cukier, mleko, olej, budyń, aromat, jajka oraz żółtka. 
Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Następnie masę serową wylać na podpieczony spód. Piec 40 min  w 180`C. jakby się przypalał przykryć folia aluminiowa.Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po 40 min wyjąć sernik i nałożyć krem z piany, piec w 150`C ok.25 min do ze złocenia się bezy. Sernik zostawić do wystudzenia.


1 komentarz:

  1. ja też robie taki z białkiem na górze :D uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń