Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- 100 g margaryny,
- 1 jajko,
- 2 żółtka.
Wszystkie składniki na spód zagnieść, następnie rozwałkować i przełożyć na dno formy. Spód podpiec 20 min w 180`C.
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty),
- 1 szkl. cukru,
- 3 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. oleju,
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
- 2 jajka,
- 4 żółtka,
- aromat cytrynowy.
Składniki na krem bezowy:
- 6 białek,
- 1 szkl. cukru pudru ( lekko czubata).
Ser zmielić dwa razy ( albo pomieszać wiaderko ze zwykłym twarogiem 2:1) , dodać cukier, mleko, olej, budyń, aromat, jajka
oraz żółtka.
Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Następnie masę serową
wylać na podpieczony spód. Piec 40 min w 180`C. jakby się przypalał przykryć folia aluminiowa.Białka ubić na sztywno
z cukrem pudrem. Po 40 min wyjąć sernik i nałożyć krem z piany, piec w
150`C ok.25 min do ze złocenia się bezy. Sernik zostawić do wystudzenia.
ja też robie taki z białkiem na górze :D uwielbiam :D
OdpowiedzUsuń